Utveckling livsmedelspriser
25 procent på tre år, så har matpriserna stigit de senaste tre åren, men prishöjningarna mattades av något under 2024, enligt oberoende Matpriskollen.
Färre smittor i grisningsboxen
Med ett speciellt UV-ljus kan bakterier och virus dödas i stallet utan att djur och djurskötare påverkas.
Brist på mjölkgårdar
Efter en stillastående fastighetsmarknad ser man nu att det börjar komma igång igen. Lantbruksnytt besökte Skånegårdar i Lund.
Bovaer är inget att oroa sig för menar Jordbruksverket
Många argument emot Bovaer är tagna ur sin kontext, Jordbruksverket förklarar att fodertillsatsen är ofarlig ifall det ges i rätt mängd.
Koldioxidavgifterna har startat i danskt lantbruk
Danmark ser ingen risk att gå före vad gäller koldioxidavgifter inom lantbruket. De är övertygade om att livsmedlen går åt även om de blir dyrare och att resten av världen måste följa med.
Försäljningsboom för potatismaskiner
Rekordförsäljning i fjol och ännu bättre i år. Nu är det svårt att hinna med allt och på Grimme Skandinavien är det positiva problem.
Axima Kalmar/Öland märker att lantbrukarnas investeringsvilja ökar
Axima Kalmar/Öland märker ökad investeringsvilja från orådets lantbrukare. För både traktorer och annat.
Livsmedelsprisindex föll under 2024
FAO:s livsmedelprisindex för 2024 blev 2,1 procent lägre än medelvärdet 2023. Spannmål och socker sjönk i pris men utjämnades av prisökning på vegetabiliska oljor och mejeri.
Jobba Grönt inspirerar till karriärer inom den gröna näringen
Jobba Grönt är ett initiativ från LRF och Gröna arbetsgivare för att inspirera unga och yrkesbytare till karriärer inom den gröna näringen.
Kalmarstallet - enklare, snabbare och billigare
Hushållningssällskapets konceptstall ”Kalmarstallet” hjälper dig att spara in på både tid och pengar.
Case IH presenterar nya Farmall C-modeller
Case IH presenterar nya Farmall C-modeller med ny design och förbättrad sikt.
Alla arbetar nu hårt för att klara koldioxidavgifterna
Regenerativt lantbruk handlar om att återställa och är en del i ett system för att danska lantbrukare ska klara koldioxidmålen.
Gentester för bättre avelsarbete
Några hårsäckar skickas in till labb och utifrån dem går det att se vilka genetiska förutsättningar och potential en kalv har. Att använda gentester har hjälpt Sonarps gård att snabba på avelsarbetet i nötproduktionen.
Kraftigare rundbalspress från Case IH
Case IH hoppas kunna växla av den tidigare rundbalspressen 465 mot den kraftigare RB 466 HD.
Nytt transmissionsalternativ från Case IH
Case IH kommer med ett nytt transmissionsalternativ till sina 240-modeller.
Intresset för specialgrödor växte till egen verksamhet
Med begränsad erfarenhet har Gustav gett sig in i grönsaksodlingen.
Starkare avslut på året ger Axima framtidstro
Axima kan se sig nöjda över sitt bredare produktsortiment. Precisionsodling, traktorer och lastmaskiner är några av sakerna som erbjuds.
Pengar att tjäna inom nötkött
Stor efterfrågan på nötkött ger stora möjligheter till en lönsam nötköttsproduktion i rationella besättningar som gör rätt.
Bredare kedjeharv
Kedjeharven är en uppfinning i Australien som tagit sig till Danmark. Den passar på lätta jordar och blir nu bredare.
Grisproducenter måste registrera data
Svensk grisproduktion går mycket bra ekonomiskt just nu. Det behövs fler svenska grisar, nu måste utbyggnaden ske och produktionsökningen genomföras.
Spannmålsmottagning hos Traktorservice
Spannmålsmottagning hos Traktorservice för med sig stora fördelar för lantbrukarna i närområdet.
Sämre spannmålskalkyl 25
Spannmålskalkylen ser sämre ut än på länge och betalar man för mycket i arrende eller har för stor belåning går kalkylen inte ihop i dag.
Gustav Thell ska satsa på grönsaker
Gustav Thell i Degeberga har drivit sitt föräldrahem sedan 2018 som är en traditionell växtodlingsgård, men nu har han satsat på nytt och hans ambition är att odla grönsaker.
Längesedan Valtra dominerade i Sverige
New Holland ligger fyra i Sverige, men inte långt efter trean Valtra. Såväl John Deere som Massey Ferguson har passerat den finska traktorn i den svenska registreringsstatistiken. Kan även New Holland lyckas med det?
Bra år för Swedish Agro
Animalieproducenterna är de som tjänar mest pengar just nu. Något som märks i lantbruksmaskinförsäljningen.
Priset på biogas kan snart sänkas igen
Den 23 oktober i år kom det glädjande beskedet att skattebefrielsen kommer infrias igen. Nu är det upp till regeringen och skattemyndigheten att komma överens om hur man får bort skatten på fordonsbränslet så fort som möjligt.
Ny verkstad i Östra Sönnarslöv
Den 6 december hade man öppet hus och invigning av sin nya verkstad på Traktorservice i Kristianstad, ett gediget bygge som kommer bidra till verksamhetens fortsatta serviceinriktning.
Utmaningar finns när man renoverar grisstall
En klurig fråga när man bygger om äldre stallar är att få in tillräckligt med luft och detta problemet stötte man även på hos bröderna Nilsson i Smedstorp.
Ökad robusthet i primärproduktion
I början av hösten fick Hushållningssällskapet i uppdrag av Jordbruksverket att genomföra studiebesök runt om i landet på inspirerande gårdar med olika inriktningar som de kallar ”Ökad robusthet i primärproduktion”. Målet är att lantbrukare, beslutsfattare och tjänstemän kan mötas och utbyta erfarenheter och på så sätt få reda på vilka nödvändiga investeringar man bör göra på sin gård.
Kraftfull lastare från JCB
Brittiska JCB visade i början av december upp en hel del nyheter när det kommer till lastmaskiner. En av dem var en uppdatering av befintliga 435S.
Steyr kommer med ny serie traktorer
Steyr är ingen stor aktör i Sverige och har sina marknadsandelar i Centraleuropa. Modellnamnet Plus var stort på 80 och 90-talet, nu återinför man det namnet och tillsammans med ny design har man kammat hem priset som årets traktor 2025, i klassen bästa gårdstraktorn.
Stora renoveringar på Hushållningssällskapets gymnasieskola
Intresset för Naturbruksgymnasiet Kalmar är större än på länge. Med riksintag och dåliga kollektiva förbindelser är internatet extra viktigt. Just internatet har genomgått stora renoveringar, och det ses som en viktig del i att ta skolan vidare.
Uppdaterad gräspickup från New Holland
New Hollands UltraFeed är en ny version av gräspickup som är designad att maximera inmatningsmängden och därmed en högre produktivitet. Och med det prisbelönta systemet CropSpeed är det en maskin som passar erfarna och oerfarna förare.
LRF är kritiska till Marcosuravtalet
Nyligen undertecknade eu-kommissionen efter 25 års förhandlingar ett historiskt frihandelsavtal med Mercosurländerna, kallat Mercosur-avtalet. För livsmedelsproducenter inom EU kan detta leda till en del konsekvenser.
Glöggföretaget Saturnus i god tillväxt
Företaget Saturnus är Sveriges både äldsta och största glöggproducent. Just nu växer livsmedelsföretaget så det knakar och har av Dagens Industri utnämnts till gasellföretag år 2024. Vilket innebär att de har har positivt rörelseresultat och har dubblerat sin omsättning på fyra år. Glöggen är företagets kärnprodukt och det blir många flaskor på ett år.
Lantmännen ger råd till växtodlare
EU står inför en ansträngd spannmålsmarknad efter en svag veteskörd. Samtidigt dominerar Ryssland exporten med låga priser, men osäkerhet kring nästa års skörd kan leda till betydande marknadsförändringar framåt våren. Lantmännen förklarar hur man ska tänka som växtodlare.
Julgransupplevelse säljer bäst
Erbjudandet att kunna såga sin egen julgran är det som ger bäst snurr på julkulorna och lönsamheten hos Norregårdens Julgranar.
Bra flyt i betkampanjen
Perfekta upptagningsförhållande och fina betor. Efter några driftstörningar i början rullar sockerbetskampanjen på med stabilt flöde i fabriken.
Saffransroboten som skall revolutionera lantbruket
Teamet bakom Österlensaffran och saffransroboten vill bana vägen för en ny och hållbar precisionsteknologi för jordbruket.
Styrräntan bör fortsätta ner
Igår sänkte riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter vilket resulterar i en reporänta på totalt 2,50, detta var både välkommet och väntat av marknaden.