Fortsatt god lönsamhet inom mjölk, men det gäller att planera verksamheten noga.
Mjölken steg till rekordnivåer i fjol men har efter det fallit lite i både januari och februari. Än så länge går mjölkproduktionen med vinst men det gäller att tänka på allt.
Bra kalkyl för mellangrödsstödet
Skånska lantbrukare är sedan tidigare väl bekanta med jordbrukarstödet för fånggröda i syfte att minska kväveläckaget i nitratkänsliga områden. I nya CAP har detta stöd delats upp i en till del som rör mellangröda för kolinlagring.
Odlare tror på fler svenska hasselnötter
Ett varmare klimat gör att det kan finnas bättre förutsättningar för Svensk hasselnötsodling. Håkan Vendel i skånska Vollsjö har satsat på en odling och försäljning av hasselnötter inom några år.
Marknadssituationen i fokus under svenskt ordförandeskap
Landsbygdsminister Peter Kullgren höll under måndagen för första gången i ordförandeskapet i EU:s jordbruks- och fiskeråd. Han själv menar att det som är mest intressant för rådet att behandla blir marknadssituationen. Just den har fått EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski att vilja höja EU:s jordbruksbudget men det verkar inte Kullgren så sugen på.
Soltech planerar solpark i Lyngby
I veckan anordnades samrådesmöte på Lyngby Gård, det är Soltech som nu undersöker möjligheten om att bygga en solcellspark i Lyngby strax utanför Kristianstad. Projektområdet som de samråder om är på ca 300 hektar som är fördelat på 9 delområden. Den bedömda effekten skall vara 200 megawatt.
Lyckad kampanj trots bakslag
2022 års betkampanj varade ett par veckor in i 2023 innan fabriken i tisdags i förra veckan kunde släcka ner för den här gången. Trots en stökig start på säsongen så blev det till sist en lyckad kampanj.
Klimatförändringar, hållbarhet och villkor för försäkringar och lån
EU:s taxonomiförordning kommer påverka kraven på företags hållbarhetstransparens mot finans- och försäkringsbolag. Och ökade risker för lantbruket med klimatförändringar kommer också påverka möjligheter vad gäller försäkringsvillkor och banklån. På Hushållningssällskapet Hallands framtidsdag förklarade Länsförsäkringar Hallands hållbarhetsstrateg varför.
Svenska myndigheter tveksamma till virtuella stängsel
I gårdagens program fick vi höra positiva tongångar från forskare kring de försök som gjorts i Sverige med virtuella stängsel. Studierna som gjorts både på får och nötkreatur pekar på stora fördelar med en ökad djurvälfärd till följd. Trots detta lär systemen inte bli tillåtna i Sverige, åtminstone inte de närmsta åren.
Risk för resistens i viss potatisbladmögel
Bladmögel kan vara ett stort bekymmer i potatis och det är viktigt att kunna förebygga problem med säkra växtskyddsmedel. I Danmark har det under odlingssäsongen 2022 påträffats flera fall av bladmögel typ EU43 som nu visat sig vara resistent mot den välkända produkten Rewus
Stora möjligheter med virtuellt stängsel
I Sverige är det ännu inte tillåtet men i bland annat Norge är de virtuella stängslen i full drift, både på får- och nötsidan. Under de senaste åren har det gjorts en hel del svensk forskning på systemet och fördelarna tros vara många.
Årets leverantör nöt 2022
Furumossens Lantbruk fick lägga ner gårdsmejeriet på grund av lönsamhetsproblem men med hårt arbete har de fått utmärkelsen "Årets Leverantör Nöt 2022"
Bins pollen kan visa risk med växtskyddsmedel
Honungsbins insamlade pollen kan bli en framtida riskkalylator för effekter på pollinerande insekter vid användning av av växtskyddsmedel visar svensk studie.
Matprisökningarna har mattats av
2022 blev på många sätt ett turbulent år vilket blev tydligt inte minst på konsumenternas matkostnader. Inledningsvis var det enskilda kategorier, som kyckling och mejeri, som drog iväg, men under 2022 blev det rejäla höjningar på i princip alla varor.
HK Scans utmärkelse årets leverantör gris 2022
Bröderna Håkan och Andreas Tufvesson driver en smågrisproduktion utanför Eslöv i Skåne, de har med hjälp av god djuromsorg och goda produktionsresultat samt fler faktorer fått utmärkelsen Årets leverantör gris 2022.
Biologisk mångfald hotad från flera håll
Många artrika miljöer försvinner i takt med att vi får allt färre naturbeten och ängsmarker i Sverige. Forskarna vet också att den biologiska mångfalden påverkas av att klimatet blir varmare. Forskare vid SLU och Århus universitet kan nu konstatera att dessa två saker i kombination förstärker varandra och förvärrar situationen ytterligare.
Ystad Traktor & Maskin i nya lokalen
I maj förra året flyttade Ystad traktor & maskin till sin nya lokal utmed Kristianstadvägen. Med både bättre arbetsmiljö och en byggnad som är anpassad för verksamheten tror man på ett bra försäljningsår 2023
Kalkning för att stävja klumprotsjuka
Vi berättade nyligen om ett försök här i Lantbruksnytt där Svensk raps tillsammans med Omya undersöker möjligheterna till högre skörd i rapsodlingen genom kalkning. Kalk och raps handlade det även om under Plantekongres i Danmark i förra veckan, men då med koppling till sjukdomstryck.
New Holland ökar takten i år
Efterfrågan på traktorer ser ut att öka och tillverkarna ser ut att producera fler i är jämfört med i fjol. De signalerna ger i varje fall New Holland som anser att många affärer drivs av att kunderna vill ha modern teknik som minskar de totala driftskostnaderna.
Kapa kostnader med markkartering
Med det nya precisionsodlingsstödet har det märkts av ett stort intresse för att kunna optimera växtnäringstillförseln. Markkartering.se har märkt av ett ökat intresse för tjänsten som har en del nya funktioner på gång.
Grüne Woche enorm möjlighet för Österlenkryddor
Sverige kommer i år att ha en samlingsmonter under den stora mat- och jordbruksmässan Grüne Woche. Temat för den svenska montern är att stärka den svenska exporten av ekologiska livsmedel. Bredden i det svenska laget är stor. Från jätten Orkla Foods till lilla Österlenkryddor med bas i Köpingebro.
Ny rådgivningstjänst med fokus på väder och affärer
En ny rådgivningstjänst för de svenska lantbrukarna är på väg att se dagens ljus. Scandinavian Farmers är redo att lansera sin nya hemsida med start i början av året. Det är dels marknadsanalyser och aktuell information från världens råvarubörser men ett extra stort fokus kommer att ligga på väder specialanpassat för lantbruket.
Ombyggd motorväg bidrar till översvämning på odlad jord
Utbyggnaden av E22:an genom Blekinge har blivit en otrevlig upplevelse för cirka 15 lantbrukare i och runt om Vallby då Åby-ån inte kan ta emot det ökade flödet från vägen.
Försiktighet är avgörande för 2023
År 2022 bjöd på många orosmoln för världen och inte minst för lantbruket. Hur tankarna går hos den enskilda lantbrukaren kan variera men en sak är säker och det är fortsatt försiktighet.
Ny T7 - större utan att vara större
Många tillverkare tar fram traktorer som är effektstarka i förhållande till sin vikt. Nya New Holland T7.300 LWB är inget undantag och väger endast 28,3 kg per hästkraft. Den är starkare, har längre hjulbas och större hjul men ändå samma längd och bredd som övriga mindre modeller i serien.
Lantbruket bjuds in till inspirerande filmfestival
Varje år riktas världens blickar till filmfestivalen i Cannes, men då denna krockar med vårbruket lockar den nog inte många lantbrukare. I slutet av januari får nu istället lantbrukarna en egen filmfestival.
USDA-rapport talar för lugn spannmålsmarknad
I veckan släpptes den senaste USDA-rapporten och det är egentligen inte mycket som talar för några större förändringar i prisnivån på spannmål i världen. En sak står dock klart och det är att mängden majs i världen är på nedåtgående vilket i sin tur kan bli prisdrivande framöver.
Tre miljoner färre hektar sådda än i fjol
För det ukrainska lantbruket väntar en odlingssäsong som redan på förhand kan konstateras bli mer eller mindre av en katastrof. Höstsådden har lidit kraftigt av det faktum att många lantbrukare står barskrapade efter det mycket svåra 2022.
Toppen inte nådd för inflation och räntehöjningar
Att vi har sett slutet på räntehöjningar och hög inflation är inte troligt. Riskrådgivare Lars Horngård vid Handelsbanken, gav i veckan vid Skånes Jordbrukardagar, en bild av läget.
Kultivator blir billig genom näthandel
Sweagro har gett sin in på den svenska maskinmarknaden med en egentillverkad kultivator. Vad som skiljer dem från övriga aktörer på marknaden är hur de väljer att sälja sin maskin. Den köps helt och hållet över nätet och det gör att de kan erbjuda en prisnivå som ligger långt under konkurrenternas.
Miljontals ägg återkallas efter salmonellautbrott
I tisdags tvingades Kronägg återkalla en stor mängd ägg efter att en leverantör fått bekräftat provsvar på salmonella i ett hönsstall. Totalt rör återkallelsen från den drabbade leverantören upp emot 12 miljoner ägg.
Drönare som fågelskrämma utvecklas i projekt VILL(T)SAM
AI programmerad drönare som autonom fågelskrämma, kan snart vara verklighet på lantbruken. Hushållningssällskapet Halland leder samarbetsprojektet VILL(T)SAM där metoder och teknik utvecklas.
Kommissionären: CAP-budget behöver ökas
Till följd av den skenande inflationen behöver jordbruksbudgeten utökas. Det menar EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski som menar att de ökade utgifterna för lantbruket idag inte kompenseras tillräckligt av marknaden. format av kriser”, självklart med stort fokus på kommande CAP-reform.
Högre pH kan ge mer skörd
I Sverige är rekommendationen för pH att värdet ska ligga på 6,5. Svensk raps är nu i färd med att testa om det kan vara så att ett betydligt högre pH-värde, upp mot 7,2 kan ge en ökad skörd. Tillsammans med Omya testar de nu ifall ett högre pH-värde kan ge högre skörd.
Lantbrukare tacksam för ett bra år 2022
Många lantbrukare lämnade 2022 bakom sig med gott resultat. Men vi går in i ett nytt år med skyhöga elpriser och ett ränteläge som ändrar resultaten drastiskt. Men det gäller att satsa för att vinna. Vi har pratat med Håkan Svensson på Lyngby Gård strax utanför Kristianstad som idag är nettoproducent av el efter man investerat i solceller.
Skånefrö testar att göra biokol av slam
Skånefrö var tidiga ut med biokol. Idag har Skånefrö EBC-certifierad biokol och det finns många användningsområden för biokol. Nu görs även försök att göra biokol utav slam.
Vi tittar på en digital hjälpreda i grisstallet
Företaget Smart Agritech Solution har funnits sedan 2016 och har sedan dess utvecklat sin produkt Pigxcel, som är ett mätverktyg i form av kameraövervakning i ett grisstall. Från och med 2022 har Pigxcel varit tillgänglig till marknaden.
Agri- och Ecovoltaics
Agrivoltaics och Ecovoltaics är system med solceller med fortsatt användning av marken för odling, djurhållning eller ekosystemtjänster. I Sydeuropa är det mer vanligt med solenergi i kombination med odling och utvecklingen fortsätter.
Svensk rapsodling mot ny rekordareal
Rapspriset har under året som gått seglat upp på nivåer som nog ingen kunnat tro är möjligt. Även om priserna fallit tillbaka en del mot slutet av året så är ändå intresset stort för att odla raps i Sverige. 2022 togs en rekordstor oljeväxtskörd och 2023 ser ut att nå samma nivåer även om en stor areal i södra Sverige aldrig grodde.
90 000 hektar svensk spannmål hamnar i Norrköping
Lantmännens bioraffinaderi i Norrköping är en av de största användarna av svensk spannmål. Ungefär 10 procent av den svenska spannmålsskörden hamnar i Norrköping. Huvuddelen av spannmålen kommer från Östergötland, Närke och Mälardalen. Anläggningen i Norrköping gör att vi kan behålla och förädla mer av den svenska råvaran på hemmaplan.
Tuffare läge 2023
Nästan varje nytt år kommer det nya regler inom skatter och redovisning. Till år 2023 är det inte så mycket nytt, men ändå en del förändringar att hålla koll på.