Tekniken ger minskad växtskyddsförbrukning
Till år 2030 är planen att lantbrukare inom EU ska ha reducerat användningen av kemiska växtskyddsmedel med 50 procent. Tekniken inom växtskydd är en viktig del för att nå målen och tillverkarna av växtskyddssprutor arbetar febrilt med ny modern teknik.
Flera fördelar med rullhacka
Med en rullhacka med stjärnor som river upp ogräs, luckrar jorden och bryter eventuell skorpa är nya Rotocare från Pöttinger en intressant maskin för såväl konventionella som ekologiska odlare. Kapaciteten är mycket stor vilket minskar kostnaden.
Snabbare betalt för lammkött
I en tid med ökade kostnader för animalieproducenter ser HKScan potential för lammproducenterna att snabbare få mer betalt för lammköttet än för andra djurslag.
Allt fler autonoma traktorer
Ännu finns inget regelverk i EU så att lantbrukare kan använda självkörande traktorer. Men utvecklingen av tekniken behöver ändå några år till och ganska snart tror man på Krone och Lemken att autonoma maskiner kommer att användas i skarpt läge i lantbruket.
Nya lastmaskiner ifrån Avant som kombinerar stor kraft med smidighet
Produktnyheter för finska Avant som nu släppt två nya lastare i sin 600 serie. 645i och 650i och som sägs vara världens starkaste lastare.
Senorstyrning blev ett vardagsredskap
Nu ska vi ta oss till Hjularöds gods för den sjätte delen i vår serie om precisionsodling. Här investerade man i en N-sensor för ett antal år sedan och idag är det en helt naturlig del i hur de arbetar på gården. De såg en möjlighet att utveckla sin odling och trots att det var en del teknik att lära sig var det inget de såg som ett problem.
Precision i spannmålssådden kan vara ett vinnande koncept
Väderstad Proceed är en framtida precisionssåmaskin för bredsådd av till exempel spannmål, ärtor, och sojabönor som bygger på kända tekniker inom Väderstads produktportfölj. I dagsläget finns en prototyp av denna maskin som testas för fullt i Sverige.
Lantmännen erbjuder klimatsmart maltkorn
I år kommer Lantmännen för första gången sälja maltkorn odlat inom programmet Klimat och natur, som innebär krav på odlarna att använda metoder som gynnar klimat och biologisk mångfald. På Högestad & Christinehof välkomnar man initiativet som nu gör det möjligt för dem att odla alla de fyra sädesslagen inom klimat och natur-konceptet.
Välj rapssort utifrån din gård och inte avkastning
Det finns inget facit när det kommer till val av sorter i rapsodlingen. Vi träffade Scandinavian Seed på Borgebyfältet för att höra vad de erbjuder. Förutom trotjänaren Explicit, som under många år varit den sort som gett högst skörd, så finns det numera flera andra spännande sorter och det gäller att välja utifrån den egna gårdens förutsättningar. Först ut i parcellerna har vi Crocodile.
Väderstad ökar trots problem i världen
Väderstad avyttrade sin produktionsanläggning i Ryssland för några år sedan men har egna säljbolag i både Ryssland och Ukraina som har bekymmer just nu. Av Väderstads totala omsättning stod dessa två länder för 15 procent men även om det nu blir i det närmsta noll ökar det minst lika mycket på andra platser i världen.
N-senorn stor hjälp vid kvävegödsling
I den senaste delen av vår serie om precisionsodling så handlade det om att gödsla med kväve och vi ska fortsätta på samma tema. Men den här gången ska vi lära oss lite mer om N-sensorn från Yara. Ett sätt att mäta kvävebehovet i fält i realtid med hjälp av sensorn som sitter fäst på traktorn.
Alla återförsäljare ska få specialist inom Smart Farming
Den 11 maj hade Massey Fergusson under en vecka utbildningar för sina återförsäljare på Igelstads naturbruksgymnasium där man tog in framtida specialister ifrån varje anläggning för att lära sig om smartfarming ifrån MF.
Matpriserna rusar
Under de senaste månaderna har vi rapporterat löpande om slakterier och mejerier som höjer sina betalningar och om den skenande spannmålsmarknaden. Något som nu börjat synas ordentligt även för konsumenterna.
Priset på spannmål fortsätter uppåt
Maj månads USDA-rapport visar på minskade lager av spannmål i världen och priserna stiger. Skulle Rysslands krig mot Ukraina upphöra är det stora möjligheter att spannmålspriserna faller kraftigt.
Stark maskinförsäljning väntas 2022
JCB vill växa kraftigt på lantbrukssidan, men pandemin satte käppar i hjulet för produktionen och påverkade då också försäljningen negativt. Dippen blev dock inte långvarig då man redan i fjol såg en rejäl ökning av sålda maskiner.
Pandemin grund för inflationsvågen
Vi står just nu i en ekonomisk situation som vi inte sett på många år med en rejält stigande inflation och räntor som är på väg uppåt. Riksbankerna höjer sina styrräntor för att försöka få stopp på inflationen och det sker prishöjningar på nästan alla fronter. Det vi nu ser är framför allt effekterna av den pandemi vi levt med under ett par år.
Inget proteinfoder till ekologiska mjölkor kan vara lönsamt
Inget proteinfoder till mjölkkor i ekologisk produktion har visat lovande lönsamhet i ett test.
Positivt om ny tjänst för underhåll
Maskinunderhåll är viktigt för minskade kostnader för reparationer och stillestånd. Farmers First tillhandahåller en tjänst för att underhåll och service verkligen ska bli rätt utfört och vid rätt tillfälle.
Ekologisk radrensning i raps med Lemken Steketee
I ekologisk höstraps gäller det att hålla nere ogrästrycket. Maskinstationen Tureholm körde den 22 april med en Lemken Steketee för mekanisk radrensning hos Västergård i Skånska Smedstorp.
Borgeby fältdagar hoppas tangera rekordet
Efter två inställda mässor hoppas HIR Skåne att årets upplaga av Borgeby fältdagar blir en välbesökt tillställning. Redan i förra veckan samlades ett hundratal utställare för en informationsträff inför mässan och det märktes att branschen saknat att få träffas.
Stenstängläggning och potatis där det egentligen inte går
Med stensträngläggning går det att odla potatis på ganska styv jord i dag.
Fina resultat med Mateno Duo
Förra året godkändes Mateno Duo som är ett nytt ogräsmedel för höstsäd och skall ge förbättrad effekt på gräsogräs och örogräs.
Kväve svårt att gödsla med precision
I den fjärde delen i vår serie om precisionsodling så ska vi börja att gödsla. Det är både svårt och enkelt. Fosfor, kalium, magnesium finns alla i markkartan och det går att skapa styrfiler som vi visade i del 3 av serien. Men med kväve blir det mer utmanande.
Nya ekonomiska rekord för Lantmännen
Lantmännen gör återigen ett rekordresultat vilket innebär att de också delar ut en enorm summa i utdelning till sina medlemmar. Lantmännens stämma beslutade på torsdagen att ge tillbaka 1 miljard kronor till sina medlemmar, den högsta utdelningen i Lantmännens historia. En utdelning som gör skillnad i lantbruket.
Så lyckas man med rapsen
Den 26 april var det rapsdagen på Verntofta gård öster om Trelleborg. På plats bland utställarna var bland annat väderstad och Yara som tillsammans redogjorde vad som krävs för en lyckad rapsskörd.
Inhemsk fosfor redan 2027
I veckan presenterade LKAB sina planer på att bygga en fosforfabrik i Luleå. Ett projekt man arbetat på sedan 2018 men som med anledning av sanktionerna mot Ryssland blivit högaktuellt. Fabriken som beräknas vara i drift 2027 kommer kunna producera fosfor motsvarande fem gånger Sveriges behov
Ukraina-kriget ger inte till global livsmedelsbrist
Kriget i Ukraina påverkar livsmedelsförsörjningen i landet, och ger också effekter i resten av världen. Högre matpriser kan göra det värre för redan fattiga, men det finns inte någon risk för en global livsmedelsbrist på grund av kriget, enligt simuleringsmodeller från forskare vid Agri Food Economic Center.
JCBs nya lastareTvå nya flaggskepp från JCB
När JCB i förra veckan presenterade sina lantbruksnyheter så stod deras nya traktor i fokus, men det har hänt en hel del även på materialhanteringssidan. Däribland den mest kraftfulla teleskoplastaren hittills.
Ko-kalvsystem i mjölkproduktionen på Tockarps KRAV-gård
I både konventionell och ekologisk mjölkproduktion avvänjs ofta kalvarna från korna direkt vid födseln. På Tockarps gård i Blekinge har man efter egna idéer gjort anpassningar för att korna skall kunna gå med kalvar i fem veckor innan avvänjning.
Ny Fastrac ska öka traktorförsäljningen
Den brittiska maskintillverkaren JCB presenterade i förra veckan en rad nyheter inom sin lantbrukssektion, där en ny version av deras specialtraktor Fastrac var huvudnumret. Med Fastrac Icon hoppas JCB kunna bli en stor aktör även på traktormarknaden.
Hela Sverige blommar även 2022
Projektet Hela Sverige blommar ser att det i Skåne finns stort intresse för blommande trädor till pollinerare trots undantaget om tillåten odling på träda.
Däcken blir dyrare och svårare att få tag på
Lantbruksdäcken fortsätter att utvecklas med ny teknik och fler dimensioner. Men de blir dyrare till följd av ökande kostnader för råvaror och frakter. Samtidigt förlängs leveranstiderna just nu.
Fler odlare satsar på raps
Det rekordhöga rapspriset gör att allt fler intresserar sig för rapsodlingen. Det märks dels i form av fler medlemmar hos Sveriges frö- och oljeväxtodlare men även genom att rapsodlare bli måltavla för produkter till odlingen som inte alltid är särskilt nödvändiga.
Henrik Gilstring ser ljust på framtiden
Väderstad hade rekordomsättning i fjol, 4,2 miljarder kronor. Hade det inte varit för komponentbrist skulle de kunnat producera ännu mer än vad de gör i dag. Företaget upplever en stark efterfrågan på sina maskiner i nästan hela världen och utesluter inte Sydamerika framöver.
Rapsdagen på Verntofta Gård
Rapsdagen gick av stapeln häromdagen och det var en fullpackad dag med fältförsök och en demoodling samt en återupprepning av ettans och tvåans odlingskoncept ifrån rapsmästaren 2020.
Svenska planen för CAP kritiseras
Sveriges plan för hur den gemensamma jordbrukspolitiken ska implementeras på nationell nivå lär inte accepteras i sin nuvarande form. EU-kommissionen har i ett 37 sidor långt dokument lämnat synpunkter på det svenska förslaget. I vissa fall rör det sig om behov av förtydliganden, men det handlar också om konkreta krav på ändringar.
Dags att kolla rapsbaggar
På Sandby Gård på Österlen i Skåne hölls förra veckan en informationsdag om läget i fält. Nu är det läge att börja hålla koll på rapsbaggar och planera bekämpningar.
HKScan i storaffär med Coop Sverige
HKScan och Coop Sverige har ingått ett nytt avtal där de tillsammans satsar på det svenska grisköttet. Från och med september börjar det nya avtalet att gälla och det omfattar hela 10 000 ton griskött årligen.
Precisionskalkning lätt och lönsamt
I den andra delen av vår serie om precisionsodling var vi med och tog fram en markkarta och en styrfil. I den tredje delen ska vi börja använda den och den absolut lägst hängande frukten när det kommer till precisionsodling är kalkning. Här finns det pengar både att spara och tjäna utan att man behöver göra jobbet på egen hand.
Ytterligare två miljarder till lantbruket
I förra veckan berättade vi här i Lantbruksnytt att mycket tydde på att det var nya stöd på väg till lantbruket och i går kom beskedet om ett nytt krispaket på drygt två miljarder kronor. Det förslag till paket som presenterades igår är det förslag som Centerpartiet sedan tidigare fått stöd för i finansutskottet.