Mattrender som påverkar
Maten i hemmet är en spegling av olika trender och händelser i världen och samhället. Vad och hur konsumenten väljer att äta påverkar också livsmedelsproducenter. Ur Ridderheimsrapporten, som är en trendanalys över maten och samhället, kan man skönja tryggare måltider och att det blivit trendigt att vara bonde.
Satsningar inom potatis
Lennardssons maskin och lantbruk i Hörby är ett företag som har många ben att stå på, förutom sin växtodling och sin maskinstation ska de nu fördubbla sin nötköttsproduktion denna vintern till runt 800 kor. Men stora satsningar görs även inom potatisodlingen.
Säljer CMN i Sverige
På Körslätts gård började man med sin ekologiska odling år 2000 och då fick Magnus Bengtsson sin första kontakt med CMN. Efter att ha insett potentialen i de danska ogräsharvarna på sina egna marker, samt en demonstration av hushållningssällskapet, startade hans egen resa med att sälja dessa inom Sverige.
Förhandsvisning inför potatis- och hortofältdagen
Den andra juni hade Hushållningssällskapet en förhandsvisning inför potatis- och hortofältdagen på Borgebygården och temat för fältvandringen är jordhälsa och vattenhushållning i grönsaksodling.
Stora variationer i årets betfält
Årets betsådd blev en segdragen historia, där de första betfröna kom i backen runt påsk och de sista omkring en månad senare på grund av en längre regnperiod. Sedan dess har dock situationen varit närmast den motsatta och regnet har knappt setts till sedan dess.
Slaktgrispriset höjs
KLS höjde slaktgrispriset med 30 öre. Vi har pratat med Mattias Espert som under förra veckan meddelade att han lämnar posten som ordförande i Sveriges Grisföretagare, på hur han ser på dagens slaktgrispris.
Mattias Espert slutar som ordförande för Sveriges grisföretagare
Mattias Espert väljer att avsluta sitt uppdrag som ordförande för Sveriges grisföretagare för att satsa på sin egen produktion. Så här kommenterar han själv beslutet.
New Holland satsar stort på biogas
Biogasen fick sig en törn när skattebefrielsen togs bort för några månader sedan. Drivmedlet är trots det fortsatt konkurrenskraftigt jämfört med diesel och bensin och på New Holland satsar man för fullt och fler modeller är på gång.
Torkan halverar vallskörden
Som många kommer ihåg var 2018 ett riktigt torrt år vilket påverkade vallodlingen negativt, och som det ser ut nu går vi mot en ytterligare torr sommar.
Kompakt Claas passar många
Fyrcylindriga effektstarka traktorer är intressant på många gårdar. De körs med frontlastare och fungerar både i fält och transport. I Årets Traktor heter den klassen Best of Utility och av tre nominerade till 2024-års event är antagligen Axos 240 från Claas intressantast.
Ombytligt väder att vänta under sommaren
Vi har haft en torr vår och på de flesta håll ett sent vårbruk. När det talas om den kommande sommaren finns det farhågor om att vi ska få en både varm och torr sommar. Vi har därför pratat med StormGeo som tar fram lantbruksväder i samarbete med Scandinavian Farmers. Enligt långtidsprognosen så går det inte alls med någon säkerhet att säga att vi ska få just en varm och torr sommar.
Mjölkpriset sänktes ännu en gång
I onsdags sänktes mjölkpriset för sjätte månaden i rad, denna gången med 21 öre per kilo mjölk. Det så kallade a contopriset för konventionell mjölk blir därmed 423,3 öre per kilo och 479,8 öre per kilo för ekologisk mjölk. Vi har pratat med en mjölkproducent om hur han ser på sänkningen.
SAM-ansökan satellitkontrolleras
Nya CAP har inneburit en del förändringar för lantbrukarna i år och i förlängningen även för myndigheterna. Ett exempel på detta är att man från och med årets säsong kommer följa upp jordbruksmarken genom satellitanalys för att säkerställa att uppgifterna i SAM-ansökan stämmer med verkligheten.
Fågelinfluensan härjar i Stockholmsområdet
Under slutet av april hävde Jordbruksverket restriktionerna kopplat till fågelinfluensan och fjäderfäproducenterna fick återigen släppa ut sina djur ur stallarna. Senaste tiden har dock flertalet fall av fågelinfluensa bland vilda fåglar uppmärksammats i media och frågan många nu ställer sig är om myndigheterna var för snabba med att sänka garden.
Inga rotgallnematoder på Helgegården
Planeringen inför årets fältförsök ställdes på ända tidigare i våras när Hushållningssällskapet i Kristianstads rutinprov i blivande potatisfält visade på förekomst av rotgallnematoder. Lika överraskade som man blev då blev man för ett par veckor sedan återigen när myndigheternas uppföljande prover blev klara och där inga spår efter parasiten kunde påvisas.
Signalgröda mot vildsvinsangrepp
Hushållningssällskapet Skåne gör nu ett försök att bekämpa vildsvin i majs, ett försök de kallar ”Signalgröda mot vildsvinsangrepp”.
Så tycker Jordbruksverket om Livsmedelstrategin 2.0
Jordbruksverket har fått ge sin syn på vad de anser att den uppdaterade Livsmedelsstrategin ska fokusera på. Enligt generaldirektör Christina Nordin måste Sverige jobba för att få än mer lönsamma jordbruksföretag för att på så vis trygga livsmedelsförsörjningen. Men det finns ingen enkel lösning på just den utmaningen.
Nytt verktyg för hållbarhetsanalys
Greppa näringen har lanserat ett nytt verktyg för rådgivning, Hållbarhetsanalysen, som skall ge en helhetsbild kring, och hjälpa lantbrukarens hållbarhetsarbete framåt.
13 traktorer redo att gå till final
Årets Traktor är inne på sin 27:e runda. I fjol segrade Fendt 728 Vario i fältklassen. Det kan de göra även i år då de hade två av totalt 13 traktorer med som presenterades för juryn och med förhoppning om att gå vidare till final.
Verktyg som kan underlätta arbetet samt klargöra vad som är tillåtet eller ej
Det börjar bli aktuellt med växtskydd och sprutjournaler för Sveriges lantbrukare då man behöver ha klart för sig vilka regler som gäller vid t ex en SAM ansökan. Datalogiskt arbetar med verktyg som kan göra ditt arbete lättare samt klargöra vad som är tillåtet eller ej.
Limagrain har siktet inställt på Sverige
Franskägda utsädesjätten Limagrain har under de senaste åren vuxit rejält på den danska marknaden och där utgör deras rapssorter idag tre fjärdedelar av landets totala rapsareal. Nu vill de göra samma resa även i Sverige.
AFS på tillbakagång i Europa. Färre vildsvin insjuknar
Antalet utbrott av afrikansk svinpest i Europa minskade rejält under 2022 jämfört med föregående år. Det gäller både hos vildsvin och hos tamsvin. Totalt sett såg vi en minskning med 79 procent mellan år 2022 och 2021 hos de europeiska tamsvinen.
Sigill certifierar svenska kolsänksrätter med biokol
Sigill Kvalitetssystem i samarbete med projektet Kolsänksrätter med biokol. Ett steg närmre i att skapa en certifiering för svenska kolsänkor och möjlig ny inkomstkälla för lantbruket.
Södra vårbruket i mål när det norra startar
Förutsättningarna för goda skördar skiljer sig i år stort över landet. Lagom till att vårsådden tittat upp i södra Sverige efter ett sent vårbruk har det just startat i de norra delarna. Det framgår av Hushållningssällskapets nya fältrapport.
900 kor med karusell
900 Jersey i en karusell. Søren Madsen på danska Själland satsar för fullt och bygger nytt för sina kor i en period då mjölkpriset faller.
Åtta år med Seed Eye
Seed Eye från Väderstad har funnits i åtta år. Det är en teknik som beräknar antalet frön i stället för antalet kg. På så vis kan rätt plantantal erhållas per kvadratmeter, något som är viktigt för en maximal skörd.
Pressa utgifter med pelletspress
Företaget Skånekraft menar att man kan pressa utgifterna för både foder och eldningspellets med en egen pelletspress. Det går även att pressa höstlöv med bra resultat.
AI-system för övervakning av suggor
Ett nytt forskningsprojekt vid SLU ska undersöka om man kan använda en kombination av videokameror och artificiell intelligens för att automatiskt övervaka dräktiga suggors hälsostatus. Inledningsvis vill man undersöka om det med hjälp av datorseende går att upptäckta förändringar i andningsfrekvensen.
LRF går vidare med att förändra organsationen
Igår inledde LRF sin riksförbundsstämma och Palle Borgström omvaldes som ordförande för organisationen. Det skedde planenligt, men vad som däremot tilldrog sig lite mer debatt var den förändring som LRF jobbar med där lokalavdelningarna skulle försvinna i den form de har idag och att kommungrupperna blir första nivån i LRF. Stämman godkände det fortsatta arbetet med den processen.
Tio sprutor visar vad de kan inom precisionssprutning
Danska VKST arrangerade en demonstration inom tekniken precisionssprutning. Totalt visades tio maskiner upp och från tyska Amazone var det den senaste modellen, UX6801. Den lastar 9 000 liter, har en 36 meter bred ramp och är utrustad med AmaSelect.
Smågrisbristen
Medan det under de senaste åren stormat rejält runt den europeiska grisproduktionen har den svenska marknaden stått förhållandevis stabilt. Nu kan det dock bli mer rörelse även här då en ganska rejäl smågrisbrist är att vänta.
Unga har sämre kunskap om matsvinn
Matsvinn står för en betydande miljöpåverkan. När maten inte hamnar i våra magar så är det koldioxid som går ut i atmosfären utan att komma till någon nytta. Nu har Livsmedelsverket undersökt kunskaperna kring matsvinn och märkning av mat och i gruppen 18–29-åringar är kunskapen låg och det är även de som slänger mest mat.
Pressa oljan själv och tjäna pengar
Den största mängden raps i Sverige säljs till Århus Karlshamn som pressar den till olja, ett arbete som många lantbrukare själv skulle kunna göra under vintern och på så vis öka resultatet.
700 kronor per hektar för klimatcertifikat
Den danska lantbrukaren Peter Kjær får 700 svenska kronor per hektar för klimatcertifikat. Det han gör för att få pengarna hade han gjort ändå. De 1 400 hektaren har brukats plöjningsfritt sedan år 2007 och det han nu lagt till är 200 hektar direktsådd.
Gårdsinitiativet
Gårdsinitiativet är HKScans största klimatåtagande. Tanken med detta är att kroka arm med sina leverantörer och effektivisera lantbruken på olika sätt genom att låta lantbrukarna dela med sig av kunskap och data.
Varva skapar betestjänst för jordhälsa
Att genom ett regenerativt betessystem erbjuda lantbrukare en möjlighet till bättre jordhälsa, och på samma gång konsumenter ett näringsrikt livsmedel, är del av idén bakom VARVA. Nyligen fick VARVA Region Skånes miljöstipendium för utvecklingen av regenerativa metoder för ökad jordhälsa, biodiversitet och en mer effektiv kolinlagring. Till sin hjälp har VARVA värphöns som levererar grönbetesägg till konsument.
Upp till 1 100 kronor per hektar för att binda kol
Genom att odla på rätt sätt binds kol i marken, en åtgärd som förutom att den ökar markens mullhalt och bidrar till ökad skörd kan ge klirr i kassan genom att lantbrukaren säljer klimatcertifikat till industriföretag som behöver kompensera sig för allt för stora nettoutsläpp av koldioxid.
Ekobot bygger ny autonom mekanisk radrensare
Ekobot sålde slut på alla sina autonoma mekaniska radrensare, nu skall de bygga en helt ny robot.
Mörk tid för livsmedelsföretagen
Livsmedelsföretagen står just nu inför en mycket tuff period. Under det första kvartalet fortsatte kostnaderna att öka i kombination med att försäljningen viker. De svenska konsumenterna söker lågpris och hittar det bland import och EMV.
Efterlängtade fältdagar tjuvstartade
Om drygt en månad är det återigen dags för Borgeby fältdagar, men redan i förra veckan var det full aktivitet på Borgebyfältet när Hushållningssällskapet bjöd in till fältvandring. Med ett tiotal utställare på plats och omkring 200 besökare under dagen är det tydligt att intresset för den stora utomhusmässan är stort även i år.